zaterdag 6 september 2014

Maar twee rassen

Maar eens een citaat om mee te beginnen:

Van dit alles kunnen we leren dat er twee menselijke “rassen” bestaan op deze aarde, maar dan ook alleen deze: het “ras” van de fatsoenlijke mensen en het “ras” van de onfatsoenlijke mensen. Beide vind je overal, ze doordringen alle maatschappelijke groeperingen. Geen groep bestaat uit enkel fatsoenlijke of enkel onfatsoenlijke mensen. In deze zin is geen enkele groep “raszuiver” – en daarom kwam je incidenteel een fatsoenlijke kampbewaker tegen.

Dit schreef Victor Frankl in zijn “De zin van het bestaan”, een boek waarin hij beschrijft hoe hij de holocaust overleefde. Zijn tweedeling geldt dus ook voor moslims. De opkomst van IS benadrukt dat weer eens.

Ik zit in Den Haag af en toe om tafel met enkele moslims van de Ahmadiyya Lahore Beweging. Zij leggen het woord jihad uit als het streven of je tot het uiterste inspannen tegen een afkeurenswaardige zaak. Er bestaan verschillende soorten van jihad: om nabijheid tot God te bereiken (door bijv. onderdrukking van slechte verlangens), volharding in het geloof, missiewerk, en die van oorlog. Deze laatste, gewapende jihad is alleen geoorloofd onder bepaalde omstandigheden. Bijvoorbeeld uit zelfverdediging, uit naam van een wettige regering, enz. De nu in de media gebruikte benamingen “jihad” en “jihadisten” zijn volgens de Lahori's dus verkeerd.

Het is helaas een oud liedje dat we nu weer horen. Er is een religie of andere overtuiging (denk aan het communisme) met een boek, en de een legt het zo uit en de andere zo. Soms net hoe het uitkomt. En dat leidt tot trammelant, op zijn zachtst gezegd. Seneca de Jongere zei er een paar duizend jaar geleden al het volgende over – en veralgemeniseer “religies” hierin maar tot “overtuigingen”:

Religies worden door de gewone man als waar gezien, door de wijze als onwaar en door de heersers als bruikbaar.
 --

Sinds ik dit schreef  is er een reactie gekomen van de Ahmadiyya Lahore Beweging. Zie:

http://www.omroepwest.nl/nieuws/25-09-2014/wat-de-ware-jihad-haagse-moskee-geeft-uitleg

en

http://www.omroepwest.nl/nieuws/28-09-2014/tientallen-mensen-ge%C3%AFnteresseerd-jihad-uitleg-den-haag

1 opmerking: