dinsdag 5 augustus 2014

80 % zekerheid om te voorspellen of ECT werkt?

Dat is wat ik net hoorde op Radio 1. Door te kijken naar een bepaald type hersenscan kon bij een testgroep van 45 personen met grote  zekerheid voorspeld worden of ECT  effectief was bij het genezen van hun (zware) depressie. ECT staat voor ElektroConvulsieTherapie en is de hedendaagse variant van de vroeger elektroshocktherapie. Er is ook een artikel over:

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3712808/2014/08/05/Hersenscan-voorspelt-succes-elektroshock-bij-depressie.dhtml

Ik wil het hier niet hebben over de effectiviteit en bijwerkingen van ECT, maar wel een kanttekening plaatsen bij dit onderzoek.

Wat me opvalt in het artikel is de zin "hoewel we het over statistische technieken hebben die ons abstractieniveau te boven gaan". Blijkbaar is er een ingewikkeld computerprogramma nodig voor het doen van deze voorspelling. De vraag is of dat programma door de onderzoekers niet zo gemaakt is dat de voorspelling zo goed mogelijk uitvalt. Dus dat er naar het eindresultaat, die hoge 80 %, toegewerkt is. En dan is het de vraag of deze 80 % ook gehaald wordt voor personen buiten de testgroep. Dat vraagt onderzoeker van Waarde zich gelukkig ook af:

"De spectaculaire onderzoeksresultaten kunnen een toevalstreffer zijn. Om dat uit te sluiten, moet de studie herhaald worden door een ander ziekenhuis, met een andere groep patiënten en met andere scanapparatuur."

Hopelijk doet de onderzoeker zijn naam eer aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten